Riba u Mediteranskoj prehrani

Pravilna prehrana, koja zajedno s aktivnim načinom života igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih i čestih bolesti, može se predočiti pomoću prehrambene piramide.

Namirnice kao što su žitarice, voće, povrće, maslinovo ulje, mliječni proizvodi i jogurt su temelji zdrave prehrane i trebaju se konzumirati svakodnevno ili čak dva puta dnevno.
Namirnice koje se nalaze u središnjem dijelu piramide (bijelo meso, mahunarke, svježi sirevi i riba) treba jesti dva ili više puta sedmično.
Konačno, na vrhu piramide nalazi se crveno meso i slatkiši koji bi se trebaju konzumirati jednom sedmično.
Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani. Znanstveni dokazi pokazuju da konzumiranje ribe u dovoljnim količinama u uravnoteženoj prehrani pomaže u očuvanju zdravlja. 

Upravo stoga što riba (i svježa i konzervirana) opskrbljuje naš organizam dragocjenim hranjivim tvarima, kao što su bjelančevine visoke biološke vrijednosti, mineralne soli i Omega-3 kiseline, nova piramida održive mediteranske prehrane, koju predlaže IFMeD, preporučuje konzumiranje barem dva obroka ribe sedmično.

PREHRAMBENA PIRAMIDA

Riba i Mediteranska prehrana

Pravilna prehrana u kombinaciji s aktivnim životnim stilom igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih patoloških bolesti, često zvanih “bolesti životnog stila”.

SAZNAJTE VIŠE

Dragocjen izvor zdravlja

Zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, 100 g ocijeđene tunjevine osigurava desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe.

SAZNAJTE VIŠE

Za zdraviju i snažniju djecu!

Riba je neophodna hrana za svakoga, a posebno za djecu! Rio Mare tunjevina praktičan je i zdrav način uvođenja ribe u prehranu djece.

SAZNAJTE VIŠE

Zdravlje u samo par kalorija

Rio Mare proizvodi lakši su i hranjiviji od mnogih namirnica koje se često nalaze na našem stolu: usporedili smo ih kako bismo vam ponudili ukusne alternative.

SAZNAJTE VIŠE