Umak od tunjevine

SASTOJCI

za 4 porcije:
2 konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju, 160g
4 filea inćuna u ulju
1 kašika
kapar u octu
1 jaje
180 ml maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
soli po ukusu

Stampa Ricetta

PODIJELI RECEPT

sa svojim prijateljima

KORIŠTENI PROIZVOD

Tunjevina u maslinovom ulju

OTKRIJ VIŠE

    1. Majonezu treba praviti samo od žumanca jajeta, ali, ako koristite uređaj (sjeckalicu; blender) za obradu hrane, preporučljivo je koristiti i bjelanjak kako bi bio stabilniji.

    2. U food procesor pomiješajte jaje i prstohvat soli. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, uključite kuhanje i polako ulijevajte preostalo maslinovo ulje dok se majoneza ne emulzira. Ovo će trajati manje od jedne minute. Dodajte sok od limuna. Ako ste u stisci s vremenom, koristite 200 g gotovog majoneza.

    3. Kada je majoneza gotova, dodajte dobro ocijeđenu tunjevinu, kapare i inćune i miksajte dok umak ne postane glatka i kremasta smjesa.

    4. Umak od tunjevine možete poslužiti na hljebu ili sa paradajzom, tvrdo kuhanim jajima ili povrćem. Ako ovaj umak koristite za pravljenje 'vitello tonnato', predlažemo da ga učinite tečnijim dodavanjem nekoliko kašika hladnog temeljca u kojem se kuhalo meso.

NAJPOPULARNIJI RECEPTI