Tjestenina s tunjevinom, patlidžanom i crvenim lukom
![](https://www.riomare.ba/wp-content/uploads/2018/12/Testenine-s-tunino-jajcevci-in-rdeco-cebulo-e1552465937948.jpg)
![](/wp-content/uploads/2018/04/Oggetto-vettoriale-avanzato.png)
SASTOJCI
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
4 paradajza osušenih na suncu
6 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 crvena luka narezana na tanke trake
1 patlidžan narezan na kockice
4 natrgana lista bosiljka
350 g tjestenine rigatoni
sol i biber
Stampa Ricetta
![](https://www.riomare.ba/wp-content/uploads/2018/12/Testenine-s-tunino-jajcevci-in-rdeco-cebulo-e1552465937948.jpg)
1. Natopite paradajz sušen na suncu u 120 ml (pola čaše) tople vode. U tavi zagrijte 3 kašike maslinovog ulja te na njemu ispržite luk izrezan na tanke trake i posoljen. Nakon 2-3 minute dodajte patlidžan i pržite na jakoj vatri.
2. Dodajte ocijeđenu tunjevinu i bosiljak, promiješajte i maknite s vatre. U mikseru ili blenderu promiješajte paradajz sušen na suncu s vodom u kojoj su se namakale i preostale 3 kašike maslinovog ulja. Po potrebi dodajte još vode kako biste dobili glatki umak.
3. Prokuhajte veliki lonac slane vode i u njemu skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente.
4. Ocijedite tjesteninu, pomiješajte je s mješavinom od patlidžana i po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Posolite i pobiberite po ukusu.