Pire od boba sa filetima skuše sa žara i umakom od cherry paradajza


SASTOJCI
za 4 porcije
4 x 120 g Rio Mare fileta skuše sa žara u ekstra djevičanskom maslinovom ulju
250g sušenog boba
150g Datterini paradajza
1 lovorov list
1 češanj bijelog luka
50g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo origana
sol i biber po ukusu
nekoliko listova bosiljka
4 x 120 g Rio Mare fileta skuše sa žara u ekstra djevičanskom maslinovom ulju
250g sušenog boba
150g Datterini paradajza
1 lovorov list
1 češanj bijelog luka
50g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo origana
sol i biber po ukusu
nekoliko listova bosiljka
Stampa Ricetta

1.Bob operite u posudi s vodom, dobro ga ocijedite i stavite u lonac s lovorovim listom. Lonac napunite vodom (dovoljno da prekrije bob) i prokuhajte. Uklonite višak pjene s površine i kuhajte na tihoj vatri najmanje jedan sat.
2.Dinstajte sitno nasjeckani bijeli luk na maslinovom ulju dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Dodajte prepolovljeni cherry paradajz i pirjajte nekoliko minuta. Začinite solju, bosiljkom i origanom. Uklonite s vatre.
3. Uklonite bob s vatre kad je omekšao gotovo da će se raspasti i dobro izmrviti vilicom. Posolite.
4. Rasporedite kašu od boba na četiri tanjira, dodajte filete skuše sa žara, pospite cherry paradajzom i s malo svježe mljevenog bibera.