Paradajz punjen rižom i tunjevinom s ljutom papričicom
![](https://www.riomare.ba/wp-content/uploads/2020/07/ricette-pomodori-ripieni.png)
![](/wp-content/uploads/2018/04/Oggetto-vettoriale-avanzato.png)
SASTOJCI
za 4 porcije
2 x 80g Rio Mare tune s ljutom papričicom
8 komada paradajza
200g vialone nano riže
40g naribanog Pecorino sira
1 češanj bijelog luka
šaka bosiljka
malo peršuna
nekoliko listova mente
prstohvat origana
40g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol po ukusu
2 x 80g Rio Mare tune s ljutom papričicom
8 komada paradajza
200g vialone nano riže
40g naribanog Pecorino sira
1 češanj bijelog luka
šaka bosiljka
malo peršuna
nekoliko listova mente
prstohvat origana
40g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol po ukusu
Stampa Ricetta
![](https://www.riomare.ba/wp-content/uploads/2020/07/ricette-pomodori-ripieni.png)
1. Paradajz operite, prerežite vrhove, izvadite unutrašnji dio i preokrenite da se ocijede. Izvadite meso paradajza i začinite solju.
2. Rernu prethodno zagrijati na 200 °C. Rižu kuhajte „al dente“ i ocijedite ju.
3. Polovinu češnja bijelog luka prepržite na tavi sa maslinovim uljem. Dodajte grubo nasjeckanu smjesu izdubljenu iz paradajza i dinstajte nekoliko minuta.
4. Nasjeckajte svježe začinsko bilje, dodajte u tavu i začinite solju. Dodajte i origano, ocijeđenu tunu i rižu i sve dobro izmiješajte.
5. Pripremljenom smjesom napunite paradajz, dodajte naribani Pecorino sir i zatvorite s odrezanim vrhovima paradajza. Dodajte par kapi ulja i pecite u rerni 15 minuta.