PRAVILA ZAŠTITE LIČNIH PODATAKA I POLITIKA KOLAČIĆA

Datum stupanja na snagu: 25.5.2018

 

UVOD

Društvo BOLTON ADRIATIC d.o.o., Polje 12, 5290 Šempeter pri Gorici, (u daljnjem tekstu također: “društvo” ili “mi” ili “kontrolor”), želi da vas ovim dokumentom obavijesti o obradi vaših ličnih podataka koje šaljete društvu po različitim osnovama (više u nastavku).

Društvo obrađuje lične podatke u skladu s važećim propisima.

 

Društvo BOLTON ADRIATIC d.o.o., osnovalo je društvo Bolton Group s.r.l. Spisak društava koja su dio grupacije Bolton Group s.r.l., možete pronaći na linku www.boltongroup.net.

 

1. ŠTA OBUHVATAJU OVA PRAVILA ZAŠTITE LIČNIH PODATAKA I NA KOGA SE ODNOSE?

Društvo je kontrolor ličnih podataka – to su bilo koji podaci koji se odnose na fizičko lice ili lice za koje se može utvrditi identitet bez obzira na oblik u kojem su podaci izraženi (npr. ime i prezime, e-adresa, JMBG, porezni broj, telefonski broj) i na osnovi kojih se može identifikovati fizičko lice i koje ste vi dostavili, a mi ih obrađujemo u skladu s odredbama ovih Pravila o zaštiti ličnih podataka (u daljnjem tekstu: Pravila).

 

2. KOJE VRSTE LIČNIH PODATAKA PRIKUPLJAMO?

Društvo prikuplja (1) podatke koje ste s društvom dobrovoljno podijelili (vidi tč. 2.1), (2) podatke o aktivnostima koje prikupljamo prilikom vašeg ulaska na web-lokaciju robnih marki: www.riomare.ba (u daljnjem tekstu: web-stranice robnih marki) (3) podatke koje ste društvu dostavili kao učesnik nagradnih igara koje društvo organizuje.

Ako vas lični podaci koje ste dostavili ili koji su prikupljeni o vama, direktno ili indirektno ne određuju kao identifikovano lice ili lice čiji se identitet može utvrditi (npr. radi se o sirovim, prikupljenim ili anonimnom podacima), te informacije možemo u opsegu dozvoljenom važećim zakonodavstvom na području zaštite podataka upotrijebiti u bilo koju svrhu ili ih podijeliti s trećim licima.

 

    2.1 OBRAZAC ZA UPIT

Ako nam korisnik želi poslati svoje komentare, pitanje ili želi dodatne podatke o određenim proizvodima i aktivnostima, mora ispuniti internet obrazac “Kontakt” ili “Kontaktirajte nas” koji je objavljen na web-stranicama robnih marki i poslati nam ga.

 

Korisnik u web-obrascu navodi svoje podatke za kontakt, tj. e-adresu ili telefonski broj.

 

Korisnik nam se može obratiti i na e-adrese koje su objavljene na web-lokacijama naših robnih marki.

 

Društvu su potrebni ti podaci (e-adresa ili telefonski broj) da bi mogao korisniku odgovoriti na pitanja i upite. Kontrolor garantuje i obavezuje se da će tako dostavljene lične podatke poštovati i čuvati kao povjerljive, u skladu s odredbama važećeg zakonodavstva. Kontrolor neće obrađivati dostavljene podatke ili ih otkrivati trećim ili neovlaštenim licima i upotrebljavat će ih samo u svrhu u koju su bili dostavljeni.

 

    2.2 NAGRADNE IGRE

Učesnik učestvuje u nagradnim igrama koje organizuje društvo u skladu s trenutno važećim pravilima koje za određenu nagradnu igru donosi društvo. Učešće učesnika u nagradnoj igri smatra se ličnim pristankom nosioca podataka u skladu s važećim propisima. Učesnik nagradne igre time, kada učestvuje u nagradnoj igri, dozvoljava organizatoru i ugovornim partnerima organizatora s kojima organizator ima zaključen odgovarajući ugovor o obradi i zaštiti ličnih podataka, obradu i upotrebu ličnih podataka, i to u svrhu koja je u tom trenutku izričito određena važećim pravilima nagradne igre.

 

    2.3 WEB STRANICA – KOLAČIĆI

Na web-stranicama naših robnih marki upotrebljavaju se kolačići, t.j. male datoteke s tekstom koje na vaš računar ili mobilni uređaj pohranjuju web-stranice koje posjećujete. Zadaci kolačića su različiti. Kolačići pomažu web-stranci da zapamti vaše postavke koje ste na svom računaru odredili za pregled web-stranice, tako da ih prilikom ponovne posjete ne morate uvijek iznova postavljati.

 

Web-lokacija upotrebljava neke kolačiće koji su nužni za rad web-lokacije i neke koji su namijenjeni poboljšanju korisničkog iskustva (npr. čuvanje korisnikovih preferencija) i neke koje upotrebljavamo za praćenje posjete na web-stranici, što kontroloru također pomaže u stalnom poboljšavanju web-stranice i korisnikovog iskustva na njoj.

 

Korisnik web-lokacije može u svakom trenutku da prihvati kolačiće ili da ih odbije. Ako korisnik ne želi prihvatiti kolačiće, mora svoj pretraživač podesiti tako da izbriše sve kolačiće s tvrdog diska računara, blokira ih ili primi upozorenje prije nego što kolačiće sačuva na disk. Više informacija možete pronaći na: www.youronlinechoices.com.

 

Prilikom posjete web-lokaciji prikupljaju se opšti, nelični podaci (korisnici web-pretraživača, broj posjeta, prosječno vrijeme posjete web-lokaciji, posjećene stranice). Te informacije kontrolor upotrebljava za mjerenje posjećenosti web-lokacije i poboljšavanje sadržaja i upotrebljivosti. Korisnikovi podaci nisu predmet daljnje obrade i ne šalju se trećim licima.

 

U nastavku su navedeni kolačići koje upotrebljava web-lokacija:

 

Obavezni kolačići (tzv. tehnički kolačići). Ti kolačići su za web-lokaciju obavezni jer vam omogućavaju da se po njemu krećete i upotrebljavate mogućnosti koje ono nudi. Bez tih obaveznih kolačića ne bismo mogli da vam pružamo određene usluge ili mogućnosti i web-lokacija ne bi radila kao što bismo željeli.

 

Izvedbeni kolačići. Izvedbeni kolačići, koji se ponekad zovu i analitički kolačići, prikupljaju informacije o vašoj upotrebi ove web-lokacije i omogućavaju nam da poboljšamo način njegovog rada. Izvedbeni kolačići npr. pokazuju koje su najčešće posjećene stranice ove web-lokacije, omogućavaju nam da prepoznamo opšte uzorke prilikom upotrebe ove web-lokacije, pomažu nam bilježiti poteškoće koje imate s web-lokacijom i govore nam da li je naše oglašavanje efikasno ili ne.

 

Funkcionalni kolačići. U nekim okolnostima možda ćemo upotrijebiti funkcionalne kolačiće. Funkcionalni kolačići omogućavaju da web-stranica zapamti vaše izabrane mogućnosti na našoj web-lokaciji, i osiguravaju poboljšane i personalizovanije mogućnosti. Tako npr. web-stranica pruža prilagođen sadržaj određenih web-stranica, pamti da li ste željeli da učestvujete u određenoj promociji, i uslugu koje ste zatražili, kao što je pregled video snimaka ili komentarisanje na blogu. Sve te mogućnosti pripomažu u poboljšavanju vaše posjete web-lokaciji.

 

Vlastiti kolačići. U nekim okolnostima upotrijebit ćemo vlastite kolačiće. Ti kolačići omogućavaju pružanje poboljšanog korisničkog iskustva koje najbolje odgovara izborima i preferencijama za koje ste se odlučili tokom posjete našoj web-lokaciji. Sve te opcije omogućavaju stalno poboljšavanje vašeg iskustva prilikom pretraživanja web-lokacije tako da vam pokažu proizvode ili usluge koje su vam možda zanimljive.

 

Drugi kolačići. Drugi kolačići su oni kolačići koje na našu web-lokaciju postavljaju naši pouzdani poslovni partneri. Ti kolačići nam omogućavaju da vam svoju komercijalnu ponudu ponudimo i na drugim, partnerskim web-lokacijama. Informacijama takvih drugih kolačića ne upravljamo i nemamo pristup takvim podacima. Tim podacima u potpunosti upravljaju treća društva, kao što je opisano u odgovarajućim pravilima. Na odgovarajućim web-lokacijama trećih društava takve kolačiće možete isključiti (idite na sljedeći odjeljak da biste se upoznali s mogućnostima onemogućavanja kolačića).

 

3. KAKO ČUVAMO VAŠE LIČNE PODATKE?

Lični podaci koje dobijemo od vas na osnovi vaše izričite saglasnosti čuvaju su u elektronskoj ili fizičkoj zbirci ličnih podataka (zavisno od oblika dobivenog ličnog podatka). Zbirke su odgovarajuće tehnički osigurane i pristup njima imaju samo ovlašteni zaposleni u društvu.

 

Lični podaci koje nam digitalno pošaljete, čuvaju se na serverima u sjedištu društva, a moguće i u preduzećima čije alate upotrebljavamo. Na primjer, dobavljač alata za komunikaciju e-poštom čuva podatke o naslovnicima. Društvo sarađuje isključivo s vodećim dobavljačima takvih alata i prije svake saradnje dogovaramo, odnosno osiguravamo da dobavljači alata nemaju nikakva prava pristupa podacima. Isto tako provjeravamo da imaju odgovarajuće uspostavljene mehanizme zaštite podatka i garancije da sami nikada neće upotrijebiti nijedan podatak naših korisnika, odnosno klijenata.

 

Ne postoji potpuna sigurnost od eventualnih provala u IT-sisteme društva ili da nepredvidiva greška tih sistema neće ugroziti sigurnost vaših ličnih podataka.

 

U slučaju ugrožavanja sigurnosti vaših ličnih podataka i u slučaju da bi pri tom bila iskazana vjerovatnost da bi takva ugroženost sigurnosti ličnih podataka mogla da izazove velik rizik za vaša prava i slobode, o tome ćemo vas odmah obavijestiti.

 

U slučaju ugroženosti sigurnosti ličnih podataka, bez nepotrebnog odlaganja, a najkasnije u roku 72 sata nakon saznanja s ugroženosti sigurnosti vaših ličnih podataka, o njoj ćemo obavijestiti nadležni organ.

 

4. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE LIČNE PODATKE?

Prikupljene lične podatke čuvamo do trenutka kada nam javite da više niste saglasni sa čuvanjem i obradom ličnih podataka, odnosno najduže onoliko vremena koliko je potrebno da se postigne svrha u koju se obrađuju ili da zadovoljimo zakonske zahtjeve.

Ako na osnovi podataka koje ste dostavili ili podataka o vama vaša lična identifikacija ne bude moguća, te informacije možemo upotrijebiti u druge svrhe ili ih podijeliti s trećim licima.

 

5. NA KOJOJ OSNOVI OBRAĐUJEMO VAŠE LIČNE PODATKE?

Vaše lične podatke društvo obrađuje na osnovi vaše izričite saglasnosti, na osnovi obaveza koje društvu nalažu važeći propisi te na osnovi zakonitog i legitimnog interesa društva.

 

6. KO IMA PRISTUP VAŠIM LIČNIM PODACIMA?

U svrhe koje su u skladu s ovim Pravilima društvo može vaše lične podatke da dijeli sa sljedećim kategorijama primalaca koji se nalaze unutar Evropske unije ili izvan nje, u skladu i u okviru ograničenja na osnovu odredbi člana 7. u nastavku:

 

a) druga društva grupacije Bolton Group, zavisno od slučaja,
b) pružaoci usluga koji su treća lica, kojima je društvo povjerilo djelatnost obrade podataka i koji su na odgovarajući način imenovani obrađivačima podataka ili podizvođačima obrađivača podataka ako tako zahtijeva važeće zakonodavstvo (npr. pružaoci usluga za računarstvo u oblaku, drugi subjekti u grupi, pružaoci usluga koje su potrebne za pružanje usluga ili koje te usluge podržavaju – npr., među ostalim, društva koja pružaju IT usluge, stručnjaci, savjetnici i odvjetnici – društva koja nastanu iz eventualnih spajanja, razdvajanja ili drugih preoblikovanja);
c) nadležni nacionalni organi vlasti, za to da postupamo u skladu s važećim zakonodavstvom;
d) pouzdani poslovni partneri – treća lica, uz vašu izričitu saglasnost.

 

7. DA LI SE VAŠI LIČNI PODACI PRENOSE U INOSTRANSTVO?

Lične podatke nećemo prenositi u države izvan Evropskog ekonomskog prostora.

 

8. MALOLJETNICI, MLAĐI OD 18 GODINA

Web-lokacija nije namijenjena za lica mlađa od 18 godina i društvo svjesno ne prikuplja podatke lica mlađih od 18 godina.

 

9. KAKVA SU VAŠA PRAVA U VEZI S VAŠIM LIČNIM PODACIMA?

Korisnik može bilo kada i bez troškova da ima i/ili da ostvari sljedeća prava:

 

a) bilo kada da traži od kontrolora ličnih podataka sljedeće informacije: da li su podaci o vama sačuvani i o kojim ličnim podacima se radi, svrha obrade i predviđen period čuvanja ličnih podataka;

b) ako su ispunjeni zakonski uslovi, imate pravo svoje podatke ispraviti, blokirati, izbrisati, kao i pravo na ograničenje, dopunu i na prenosivost podataka. Imate također pravo od kontrolora dobiti podatke koje ste podnijeli, i to u strukturiranom, ažuriranom i mašinski čitljivom obliku; te podatke kontrolor može poslati vama ili drugim licima (po želji nosioca);

c) bilo kada da opozovete saglasnost za obradu ličnih podataka;

 

Nosilac može sve gore navedene zahtjeve, odnosno prava koja se odnose na ostvarivanje prava u vezi s ličnim podacima, adresirati u pisanom obliku na kontrolora i to na e-adresu: privacy@boltonadriatic.si. Kontrolor je dužan na taj zahtjev kojim nosilac ostvaruje svoja prava u vezi s gore navedenim ličnim podacima odgovoriti bez nepotrebnog odlaganja i najkasnije u roku mjesec dana od primitka zahtjeva. Taj se rok po potrebi može produžiti za najviše dva dodatna mjeseca.

 

U slučaju korisnikovih sumnji, napomena ili žalbi u vezi s prikupljanjem ličnih podataka ili načinom upotrebe, obratite nam se na: privacy@boltonadriatic.si

 

U slučaju kršenja zaštite ličnih podataka imate pravo da protiv kontrolora podnesete žalbu nadležnom nadzornom organu na adresu: Informacijski pooblaščenec (Povjerenik za informisanje), Zaloška 59, 1000 Ljubljana ili na: gp.ip@ip-rs.si.

 

10. IZMJENE I AŽURIRANJA

Ova pravila zaštite ličnih podataka stupaju na snagu danom navedenim u uvodu. Društvo može bilo kada da izmijeni i/ili dopuni ova pravila na bilo kakav način i bez obzira na razlog bez prethodnog obavještenja i ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve posljedice takvih izmjena. Društvo će vas redovno obavještavati o svim izmjenama.