Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Solomonski Otoci

Bolton Alimentari ne želi osiromašiti zemlje u razvoju u kojima radi, nego pridonijeti razvoju lokalne ekonomije, u kojoj tuna često predstavlja jedno od najvećih bogatstava. Kako je proizvodnja u tvornici Cermenate u potpunosti bazirana na uporabi prije kuhanih fileta tunjevine, puno se radi na razvoju obrade sirovina (tune) u zemljama u razvoju u kojima je tuna ulovljena, što naravno ima velik utjecaj na lokalnu ekonomiju. Povjeravanje lokalnom stanovništvu pripravu tunjevine služi za povećavanje njihovog stručnog znanja tijekom dugogodišnje suradnje s tvrtkom Bolton Alimentari. Jedna od primjera su Solomonski Otoci, gdje tunu love štapom. Zahvaljujući suradnji tvrtke Bolton Alimentari s lokalnim komercijalnim partnerom, omogućeno je:

  • Povećanje resursa i vještina lokalnog stanovništva koji žive pretežno od riblje industrije;
  • Poboljšanje stanja lokalne ekonomije.

Solomonski otoci su suverena država na jugu Tihog oceana, u Oceaniji, istočno od Papua Nove Gvinije. Sastoji se od oko tisuću otoka i pokriva površinu kopna od ukupno 28 tisuća kvadratnih kilometara, a glavni je grad Honiara. Solomonski otoci su država u razvoju čija se ekonomija većim dijelom temelji na malim obiteljskim poljoprivredim gospodarstvima i ribarstvu. Suradnja tvrtke Bolton Alimentari s lokalnim komercijalnim partnerom omogućila je povećanje vrijednosti ovog ribolovnog područja, garanciju stabilnosti opskrbnog lanca i poticanje lokalnih malih poduzetnika. To je omogućeno zahvaljujući:

  • Popravku i modernizaciji starih ribarskih plovila kako bi ih se prilagodilo ribolovu štapom sukladno suvremenim standardima sigurnosti hrane: flota sada ima 9 ribarica opremljenih zamrzivačima;
  • Proširenju i obnovi tvornice Soltai u kojoj je sada zaposleno više od 1000 mještana te koja predstavlja izvor prihoda i egzistencije za 7000 ljudi;
  • Kupovini i donaciji bolnici Helena Goldie u Mundi stroja za analizu krvi koja se do 2011. godine mogla obaviti samo u glavnom gradu Honiari (2 sata brodom ili 40 minuta avionom).