Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Nadzor

Opskrbni lanac Rio Mare završava u tvornici Cermenate u provinciji Como gdje se proizvodi više od 80% naših proizvoda. Ovdje se riba obrađuje i pakira prije nego što stigne na stolove svih potrošača diljem svijeta. Ta je tvornica tijekom vremena postala najveća, najnaprednija i najsofisticiranija u Europi te jedna od najvećih tvornica za proizvodnju konzervirane ribe na svijetu.

Sirovine
Glavne su sirovine već kuhani odresci tune koji su po dolasku u tvornicu već očišćeni, smrznuti i pakirani u vakumirane vrećice. To je omogućilo tvrtki smanjenje utjecaja na transport te sirovine za više od 60%. U tvornicu se iz cijelog svijeta isporučuje samo očišćena tuna spremna za konzerviranje, a ne cijela tuna. Druga najčešće korištena sirovina je maslinovo ulje koje se dovozi u cisternama. Više od 90% ulja dolazi iz talijanskih rafinerija čime se također smanjuje utjecaj na okoliš prilikom njihova transporta.

Pakiranje
S ciljem postizanja 5%-tnog smanjenja ambalažnog materijala do 2013., Cermenate upotrebljava sve više recikliranog papira i vrlo tanku plastičnu foliju, a stare kartonske kutije zamijenio je drvenim paletama koje se mogu iznova koristiti. Materijal koji se najviše upotrebljava je pokositreni lim za konzerve. Nakon njega slijedi papir koji se koristi za ambalažu te plastika, većinom u obliku folije u koju se pakirani proizvod umota prije skladištenja. Drvene palete koriste se za transport sirovina i završnog proizvoda.

Jeste li znali da...
Konzerviranje tunjevine Rio Mare ima vrlo mali utjecaj na okoliš jer:

Proizvodi se od recikliranog materijala koji je 95% reciklažan:

 • Ambalaža se radi od recikliranog kartona, a konzerve od pokositrenog lima.
 • Papir je reciklažan 95%, a lim se može beskonačno reciklirati.

Kućni otpad  smanjuje se na minimum:

 • Konzerve garantiraju 100%-tnu zaštitu od kisika, plinova, svjetla, vlage i drugih onečišćivača.
 • Zbog toga se Rio Mare proizvodi gotovo nikad ne pokvare, a riba ostaje svježa vrlo dugo (tunjevina u maslinovom ulju može stajati 5 godina).

Potrošnja energije smanjuje se na minimum:

 • Konzervirani proizvodi pohranjuju se na sobnoj temperaturi i ne treba ih držati u hladnjaku ili zamrzivaču. Tako se štedi energija duž cijelog opskrbnog lanca, od proizvođača preko distributera i trgovina do potrošača.

 

Metalni pečat
Metalna ambalaža jedina je koja se može beskonačno reciklirati 100%. Zbog toga Rio Mare za svoje proizvode upotrebljava konzerve od pokositrenog lima. Metalni spremnici nude čitav niz kratkoročnih i dugoročnih prednosti:

 • sprečavanje nastanka otpada (neuništivi su i dugotrajni), sigurnost i higijenu (štite od utjecaja kisika, plinova, svjetla, vlage i drugih onečišćivača), uštedu duž opskrbnog lanca, široku dostupnost sirovina, reciklažnu ambalažu bez premca, informiranu uporabu resursa.

Doznajte više

Potrošnja energije i vode
Što se tiče potrošnje energije u obliku struje i goriva, Bolton većinom koristi metan za stvaranje pare za proizvodnju i grijanje te dizel ulje za usluge i transport. Vodu potrebnu za odleđivanje, sterilizaciju rasklađivanje i čišćenje tvornice dobavlja iz 5 tvrtkinih crpilišta.

U svrhu kontrole potrošnje i objektivnog mjerenja poboljšanja, Bolton Alimentari, zajedno s CReSV-om (Research Centre on Sustainability and Value / Centar za istraživanje održivosti i vrijednosti) Sveučilišta Bocconi u Milanu, identificirao je 3 indikatora ekološke učinkovitosti:

 • Intenzitet povlačenja vode u odnosu na tonažu gotovog proizvoda. 2009. godine ovaj je indikator iznosio 24,4 kubična metra vode po toni gotovog proizvoda.
 • Intenzitet energije, odnosno energija potrošena po toni gotovog proizvoda. Količina potrošene energije mjeri se u jedinici TOE (ekvivalent tona ulja), a 2009. godine iznosio je 0,169 TOE-a po toni gotovog proizvoda.
 • Intenzitet emisije, odnosno broj tona CO2 ispuštenih za svaku tonu gotovog proizvoda.

Upravljanje otpadom
Trenutačno se reciklira čak 95% tvorničkog otpada. Ostaci tune koriste se za proizvodnju životinjske hrane, mulj se koristi u poljoprivredi, ostaci povrća postaju biodizel, a drvene se palete popravljaju i ponovno koriste. Što se tiče upravljanja otpadom, Bolton Alimentari pridržava se strogih pravila i svih važećih zakona:

 • Sav otpadni materijal unosi se unutar nekoliko dana u posebne registre;
 • Sve informacije vezane za upravljanje otpadom godišnje se unose u software AIDA (Integrated Self-Monitoring Application / Aplikacija za integrirani samonadzor) kojim upravlja provincija Como;
 • Svake se godine donosi MUD (Unified Environmental Declaration / Objedinjena izjava o okolišu) o proizvedenom otpadu, a otpad životinjskog porijekla prati posebnu proceduru određenu odredbom EC 1174/02.