Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Ribolovna područja i metode

Tuna se većinom lovi u jatima u oceanima (Atlantskom, Tihom i Indijskom) između dviju obratnica.
Više od 50% tune dolazi iz zapadnog Tihog oceana, a više od 80% njih čine dvije vrste, tuna prugastih peraja i tuna žutih peraja.

Sukladno politici tvrtke, Bolton Alimentari dobavlja različite vrste tuna ulovljenih različitim metodama u različitim oceanima, kako bi poštivao održivost zaliha tune i uravnotežio prednosti i nedostatke različitih ribolovnih metoda.

Kružna mreža plivarica (61% svjetskog ulova tune)
najmodernija je metoda i najprikladnija za očuvanje tune. Ona uključuje uporabu brodova ledenica dugačkih do 100 m što zahtijeva golema novčana ulaganja.
Kada se tuna uoči, s velikih koća spušta se u more mali brodić poznat kao skif. On služi kao fiksirana točka na koju se spaja velika najlonska mreža koja može biti dugačka čak 2 km.
Kružnim manevrom broda spajaju se krajevi mreže, a mreža se zatvara i odozdo te tako formira svojevrsnu vreću.
Mreža se dovlači do broda i podiže iz mora, zajedno s ribom težine 700-800 kg koja se odmah prenosi u zamrzivače s kapacitetom do 100 tona.

S jedne strane ova metoda nudi veću garanciju higijene i sljedivosti zahvaljujući trenutnom zamrzavanju ulova, te smanjenje utjecaja na okoliš zbog manje potrošnje goriva brodova koji mogu ostati na moru 2-3 mjeseca. S druge strane, ova metoda otežava proces selekcije ulovljenih vrsta.
Ribari koji love ovom metodom mogu iskoristiti FAD (Fish aggregating devices / Naprave za gomilanje ribe), splavove i plutače s odašiljačima koji mogu privući jata tune i olakšati ribolov. Korištenje FAD-ova posebno je kontroverzno jer povećava mogućnost slučajnog ulova drugih morskih vrsta i mlade tune.
Putem ISSF-a, Bolton Alimentari je predan smanjenju slučajnog ulova drugih morskih vrsta kroz proučavanje i poboljšanje sadašnjih ribolovnih metoda.
Više informacija

Ribolov štapom (10% svjetskog ulova tune)
vrsta je gotovo zanatskog ribolova koja se većinom koristi u zemljama u razvoju. Odvija se nedaleko obale i, zbog svojih karakteristika, obično završava ulovom manjih tuna. Ribari ''naoružani'' štapovima brodovima odlaze do područja gdje ima tune. Tada u more bacaju male riblje mamce (većinom sardine) pomoću crijeva pod naponom čime stvaraju kovitlanje vode. U tom se trenutku u more spuštaju velike udice. Zbog uzburkane vode tune progutaju mamac te ih se podiže na brod gdje ih se najčešće stavlja u led.

Bolton Alimentari promovira ovu ribolovnu metodu na Solomonskim Otocima gdje je, zajedno sa svojim tržišnim partnerom, modernizirao lokalnu flotu ugradnjom zamrzivača koji su sukladni suvremenim standardima zdravlja i higijene.

Dok s jedne strane ova metoda smanjuje mogućnost slučajnog ulova, s druge strane mane su joj velika potrošnja živog mamca (sardina) koja ugrožava održivost ribolova, te veći negativni utjecaj na okoliš kao posljedicu smanjene efikasnosti ribolovne metode i veće potrošnje goriva po toni ulova.